Acrosport



Ha arribat el moment de conèixer aquesta activitat que combina la formació de figures o acrobàcies, elements de força, flexibilitat i equilibris. Des de l'època de l'antic Egipte (s. 30 aC) ja es documenten formacions acrobàtiques que poden ser l'origen d'aquest tipus d'activitats. A finals del s. XVIII  es van desenvolupar aquesta manera de fer figures al circ. Actualment, i amb  el reconeixement de l'UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, cal destacar els Castells com a activitat cultural més arrelada a Catalunya i les Illes Balears que té una semblança directe amb l'acrosport. 

El lema del món casteller també el podem traslladar a les sessions que durem a terme “Força, equilibri, valor i seny”


  • Força: qualitat física treballada tant a l'acrosport com als castells, però actualment es valora molt més la tècnica. En altre temps els castellers eren persones acostumades a fer grans esforços durant el dia i per això persones corpulentes. 
  • Equilibri: s'ha de desenvolupar un sentit de l'equilibri i confiança amb els companys molt fort. És important ser equilibrat en tots els sentits. 
  • Valor: característica especial que cal tenir, sobretot la persona que puja i que fa les acrobàcies. 
  • Seny: tant a l'hora de planificar una figura, com assajar-la i fins a mostrar-la, ja que de l'esforç i concentració de tots depèn l'èxit. 


ELS ROLS I LES FUNCIONS DE L'ACROSPORT 

– Portador: és la persona que suporta, propulsa o rep a l'àgil. Forma la base de les figures. 
– Àgil o acròbata: puja i manté l'equilibri sobre el portador. 
– Ajudant: vetlla per la seguretat de la figura i, en ocasions, es situa en una posició estètica.


FASES EN LA CONSTRUCCIÓ DE LES PIRÀMIDES O FIGURES 
  1. Construcció de la piràmide. Els portadors han d’aconseguir una bona estabilitat per poder suportar pes i oferir seguretat als companys acròbates, per això habitualment són les persones més fortes i estables que es situen a la base. Mentre l'àgil puja, es mantindrà el més aferrat possible a la base, amb el cap alçat i exercint força i pressió cap abaix (evitant empènyer cap a fora en direcció lateral). 
  2. Estabilitat. Una vegada aconseguida la formació, aquesta s'haurà de mantenir entre 3 i 5 segons i durant aquesta fase constantment haurem de fer correccions d'equilibris. 
  3. Desenllaç. Sempre es farà en sentit invers a la primera fase. Els àgils aniran baixant, cap endavant o de forma lateral (intentant no fer-ho cap endarrere). 
  4. Comunicació: important a totes les fases per anar avisant a tots els companys del que es farà perquè ens comentin si estan preparats o no. 
Aquí teniu l'enllaç per escollir la música https://goo.gl/forms/520V1mKeH3HnRdcB3

Gràcies a tots els que heu votat!!! Aquí teniu el resultat de les votacions:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada